اصول تغذیه صحیح در طب سنتی-اسلامی ۱

اصلاح تغذیه

اصلاح تغذیه ، از اصولی است که جهت اصلاح سبک زندگی با هدف دستیابی به سلامتی جسم و روح، تبیین شده است.

در طب سنتی-اسلامی، برای اصلاح تغذیه و رسیدن به تعادل مزاج ، توجه به موارد زیر ضروری است:

  • روغن مصرفی
  • آب مصرفی
  • نمک مصرفی
  • ظروف مورد استفاده
  • نان مصرفی

 

روغن های طبیعی
روغن های طبیعی

روغن های مصرفی

تقریبا تمام روغن هایی که فرآیند تولیدشان بصورت شیمیایی است؛ طبع سردی دارند.

این روغن ها برای بدن، پوست و مو مضر هستند.

علامت سرد بودنشان اینست که اگر مدت کمی روی سرامیک بمانند، با پاک کننده های قوی هم به سختی پاک میشوند.

برعکس آن روغن های طبیعی، وقتی روی سرامیک یا ظروف ریخته شده و مدتی بمانند؛ براحتی با آب گرم پاک میشوند.

از جمله روغن های ظبیعی عبارتند از:

روغن دنبه، روغن زیتون، روغن زرد گاوی، روغن کنجد و همه روغن هایی که به روش طبیعی تهیه و فرآوری شده اند.

روغن های صنعتی به علت طبع سرد، در بدن رسوب میکنند. رسوب آنها در بدن باعث بیماری های متعددی می شوند.

از جمله این بیماری ها: چربی خون، گرفتگی رگ ها و عروق، کبد چرب و …

استفاده از روغن های طبیعی، باعث تعادل مزاج و کسب سلامتی خواهد بود و از اصول تغذیه صحیح می باشد.

 

آب سالم
آب سالم

آب مصرفی

آب جوشیده شده در ظروف سالم، موجب تسریع سوخت و ساز و مکانیسم متابولیسم در سراسر بدن بخصوص پوست سر میشود.

این آب را میتوان بصورت سرد یا گرم استفاده کرد.

استفاده از آب سالم، از جمله اصولی است که رعایت آن جهت اصلاح تغذیه و در نتیجه کسب سلامتی ضرورت دارد.

آب جوشیده به علت سبک شدن، زودتر جذب و دفع شده، باعث ورم بدن و چاقی کاذب نمی‌شود.

جوشاندن آب، موجب زیبایی پوست و نشاط عضلات و از بین رفتن طیف وسیعی از بیماری ها میشود.

آب جوشیده، در اندام ها به سرعت جذب و دفع می شود. استفاده از آب سالم نیز از اصول تغذیه صحیح است.

نکته ای از حکیم ابوعلی سینا:

شیخ ابوعلی سینا در کتاب قانون می گوید: «یخ را در آب حل نکنید؛ زیرا به اعصاب و مزاج آسیب سختی می زند.

در جوانی اگر مخلوط آب و یخ بدلیل مقابله طبیعت بدن با او، نتواند کاری کند، در سنین بالا کار خود را خواهد کرد.»

اگر میخواهید آب سرد بنوشید؛ آب را در مجاورت یخ یا در سرما قرار دهید. یعنی یخ و آب در تماس مستقیم با هم نباشند.

(مطلوب است برای تهیه آب سرد بجای استفاده از یخ، آب را در یخچال قرار دهید تا خنک شود.)

نمک های طبیعی
نمک های طبیعی شامل: نمک دریا و سنگ نمک

نمک مصرفی

نمک های تصفیه شده به دلیل کاتالیز و تصفیه شدن، طبع رو به سردی دارند. و برای اصلاح تغذیه ، نمک مصرفی باید اصلاح شود.

برخی نمک ها را به نام کلرید سدیم می فروشند، درحالیکه نمک طبیعی کلرید سدیم نیست.

نمک طبیعی حاوی منیزیم، کلسیم، پتاسیم، ید، منگنز و روی است.

افراد دارای بیماری های زیر می توانند بدون هیچ مشکلی، از نمک های طبیعی استفاده کنند:

فشار خون بالا، زنان باردار، افراد دیابتی و بیماران قلبی

اگر میخواهید از سنگ نمک استفاده کنید آن را در آب بجوشانید، تا آب کاملا تبخیر شود. نمک باقیمانده در ته ظرف نمک خوراکی است.

 

ظروف مفید
ظروف مفید

ظروف مورد استفاده

دلیل اینکه استفاده از ظروف مناسب از اصول تغذیه صحیح محسوب می شود اینست که مواد متشکله ی ظروف وارد غذا شده و مورد استفاده بدن قرار میگیرد.

ظروف آلومینیومی موجب کم خونی می شود. ظروف تفلون، سمی و برای سلامتی ، مضر است. (ضرر اینگونه ظروف به مرور زمان بر بدن مترتب خواهد شد.)

بهترین ظروف، شامل ظروف زیر می باشد‌:

  • ظروف برنجی
  • ظروف مسی قلع اندود شده
  • ظروف تهیه شده از آلیاژ روی
  • ظروف چدنی
  • ظروف شیشه ای

یکی از علل ضعف و خستگی های ذهنی و جسمی، ریزش مو، ناباروری ها و … کمبود روی ، مس و آهن در بدن است.

برای پیشگیری از بروز آنها، استفاده از ظروف مناسب، تا حد بسیار زیادی موثر است.

توجه کنید که ظروف روی(رویی) موجود در بازار در واقع از آلومینیوم بوده و استفاده از آن مضر است.

نکته: برنج، آلیاژی از روی و مس است و با جوشاندن آب در ظروف برنجیمقداری یون مس و روی آزاد میشود. مصرف این آب برای سلامتی بدن مفید است.

نان سبوسدار
نان کامل

 

نان مصرفی

گندم دارای طبیعت گرم می باشد. مزاج گندم در تری و خشکی معتدل است . موافقترین حبوبات(غلات) با بدن انسان، گندم است.

یک تکه نان سبوس دار غذای کافی به بدن می رساند. گندم جزء اولین غذاهایی است که مورد استفاده ی انسانها قرار گرفته است.

گندم دارای تمام شانزده گروهای ویتامینی مورد نیاز بدن انسان می باشد. وقتی سبوس گندم گرفته شود، دوازده ماده ی اساسی آن از بین می رود.

به همین جهت است که آرد سفید هنری جز سوختن ناقص ندارد. آرد سفید در معده تخمیر شده و فقط تولید یبوست میکند .

عوارض نان بدون سبوس، شامل موارد زیر است:

  • در بدن ایجاد گرفتگی و سنگ کلیه و مثانه میکند.
  • درد مفاصل را بیشتر میکند.
  • برای قولنج مضر است.

استفاده از نان تهیه شده با آرد کامل (آرد سبوسدار) از دیگر اصولی است که رعایت آن جهت اصلاح تغذیه و در نتیجه تضمین سلامتی ، ضرورت دارد.

 

نان بدون سبوس نه تنها هیچ ارزش غذایی ندارد؛ بلکه برای بدن بسیار مضر است.

 

بیماری هایی که از خوردن نان سفید و برنج بدون سبوس ایجاد میشود:

  • یبوست (ام الامراض)
  • ناراحتی معده
  • نفخ شکم
  •  فشارخون
  •  عصبانیت
  •  ریزش مو
  •  قند خون و …

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top