اصلاح تغذیه
در ادامه مبحث پیشین درباره ی نکات مورد توجه در اصلاح تغذیه جهت کسب سلامتی ، لازم است به موارد زیر توجه نمایید:
گوشت ها
گوشت گاو و گوساله
حکیم ابوعلی سینا شانزده بیماری مهلک را به گوشت گاو و گوساله مرتبط میداند.
از جمله آن ها: سرطان، مالیخولیا(اسکیزوفرنی) بواسیر (همورویید) است.
گوشت گاو به شدت سرد است و خون را غلیظ کرده، برای کبد بار سنگین دارد و سلامتی را به خطر می اندازد.
سبب تیرگی پوست و حالت های عصبی، افسردگی و وسواس می شود.
گوشت مرغ
گوشت مرغ به علت رشد کاذب و غیر طبیعی، با خوراندن دانه های تراریخته سویا و ذرت که با روغن های صنعتی غنی شده اند،
و طی نکردن پروسه ی رشد طبیعی؛ و نیز روش ذبح مرغ که سبب ترشح هرمون استرس به مقدار زیاد در بافت های آن ها شده،
و همینطور به جهت محروم بودن از نور آفتاب و عدم تحرک مرغ ها که سبب پایین آمدن کیفیت گوشت میشود، برای سلامتی انسان ضرر دارد.
گوشت مرغ خانگی طبع معتدل رو به سردی دارد. پس بهتر است با ماست و سالاد، برنج سفید و خوراکی های سرد مصرف نشود.
گوشت جوجه مرغ که به روش طبیعی پرورش یافته، گرمی و خشکی بیشتری دارد.
بنابراین گوشت جوجه مرغ به اعتدال نزدیکتر بوده و سریعتر از بدن دفع می شود، لذا گرم مزاج ها نباید در مصرف آن زیادهروی کنند.
مصرف گوشت پرندگانی مانند کبک بوقلمون و بلدرچین نسبت به گوشت چرندگان لطیفتر است؛ یعنی هضم راحتتری دارد و مواد زاید کمتری تولید می کند.
لطافت گوشت این پرندگان، سبب شده در اصول اصلاح تغذیه جهت کسب سلامتی ، مورد تاکید قرار گیرند.
گوشت گوسفند
- گوشت گوسفند موافق ترین گوشت برای مزاج انسان است.
- مصرف دل و جگر و کلیه آن در حد اعتدال برای تقویت قلب و کبد و کلیه انسان مفید است.
- گوشت گوسفند سریع الهضم است و خون صالح تولید میکند.
- گوشت گوسفند تقویت کننده بدن و چاق کننده است.
- گوشت گوسفند نر بهتر از گوسفند ماده است.
بنابر این مصرف گوشت گوسفند ( در حد اعتدال ) در اصلاح تغدیه و کسب سلامتی ، مورد توصیه ی طب سنتی-اسلامی است.
⛔️ غذاهای ممنوعه
- کلیه غذاهای صنعتی و کارخانه ای
- انواع کنسروها
- پفک و چیپس و آدامس
- نوشابه ها (دارای گاز و شکر افزودنی)،
- انواع سوسیس و کالباس
- چای سیاه
- شکر و قند سفید صنعتی
مضرات شیر و لبنیات صنعتی
شیر و تمامی لبنیات صنعتی بدلیل جداسازی اکثر مواد، دارای طبعی بسیار سرد است. به همین دلیل برای سرد مزاجان بسیار مضر است.
برای جذب شیر، چربی موجود در آن باید حداقل ۴٪ باشد که این مقدار کم هم در شیرهای صنعتی نیست.
بنابر این حذف شیر و لبنیات صنعتی از اصول تغذیه صحیح بوده و در حصول سلامتی و اصلاح تغذیه مورد توجه قرار می گیرد.
⚠️ درصورت مصرف شیرهای پاستوریزه، برای هر لیوان شیر ۲ قاشق غذاخوری گلاب و ۱ قاشق غذاخوری عسل بعنوان مصلح آن مصرف کنید.
جایگزین چای
به جای مصرف روزانه ی چای سیاه و به خطر انداختن سلامتی خود، از دمنوش های مفیدی همچون دمنوش های زیر استفاده کنید:
- دمنوش بادرنجبویه
- دمنوش برگ به لیمو
- دمنوش گل سرخ
- دمنوش رزماری
- دمنوش پونه
- دمنوش آویشن
- دمنوش گل گاو زبان و سنبل الطیب
- دمنوش گزنه
- دمنوش برگ زیتون
- دمنوش بابونه
- دمنوش عناب
- دمنوش بنفشه
و …
⚠️ در مصرف دمنوش ها، مانند هر ماده غذایی، رعایت اعتدال ، میزان مصرف روزانه و مصرف متناسب با طبع و مزاج شما الزامی است.
میوه ها
با توجه به متفاوت بودن مزاج افراد ، مصرف میوه در یک زمان خاص برای تمام افراد توصیه نمی شود.
در هر فرد با توجه به ویژگی مزاجی و همچنین هدف از مصرف میوه، زمان مصرف متفاوت است.
بهطور کلی اکثر اطبا زمان مناسب مصرف میوه را قبل از غذا ذکر میکنند، زیرا اعتقاد دارند که سرعت هضم میوه زیاد است.
از طرفی باید توجه داشت مصرف میوههای تر از قبیل زردآلو، توت، خربزه، هلو و آلو قبل از غذا در تابستان مناسب نیست.
در هر بار مصرف میوه بهتر است یک نوع میوه صرف شود.
نیز بهتر است بین مصرف انواع غذاها و میوه فاصله بیندازید تا هر یک جداگانه هضم شده و در هضم یکدیگر اختلال ایجاد نکنند.
بهترین میوه از دیدگاه طب سنتی انجیر و انگور است. بهطوریکه گفته میشود انگور و انجیر بیشترین خاصیت غذایی را دارند.
خرما، انار، به، سیب و خربزه نیز از جمله میوههای مغذی هستند.
به علاوه تمام موارد گفته شده مصرف میوه خشک که در تمام سال قابل نگهداری است نیز مفید است.
بعد از مصرف میوه تازه نباید آب به ویژه آب یخ مصرف کرد. به جز خرما هیچ میوه ای نباید با شیر خورده شود.